top of page
Search
  • Toive Design

Taloyhtiö vai omakotitalo?

Olen päättänyt kirjoittaa teille omia ajatuksiani uuden kodin suunnittelusta ja tässä onkin uuden juttutuokioni ensimmäinen osa. Aiheiksi tulee myöhemmin monta asiaa mitkä sopivat sekä uudiskohteen, että vanhan asunnon hankinnan tueksi. Käsittelen mm. hirttä rakennusmateriaalina, talon tilausta pakettina vai omalla työllä, sekä kestävyyttä ja pitkäikäisyyttä omilla valinnoilla.


Tässä ensimmäisessä osassa pohdin olisiko uusi koti taloyhtiössä eli erillistalo tai rivitalo, vai pitäisikö valinnan olla omakotitalo. Tämän kysymyksen kanssa painin eniten uutta kotia etsiessä. Näkemykseni mukaan ei ole yhtä oikeaa valintaa ja päätöstä kannattaakin meittiä kunnolla, sekä ottaa kaikki kannat huomioon.

Omaisuus. Mitä, miksi ja miten omistat? Sen ajattelusta kannattaa ensin lähteä liikkeelle. Kuinka palon sinulla on tavaraa, paljonko se vaatii tilaa ja miten tila järjestetään? Mahtuuko kaikki harrastevälineet häkkikomeroon tai voiko niitä säilyttää omassa kylmävarastossa? Jos harrastuksien myötä on vaikkapa Enduro ja kaikki ajovarusteet, kolme golf bagia, viidet lasketteluvälineet, kahdet jääkiekkovarusteet, sekä toive nikkarointitilalle, kannattaa harkita onko taloyhtiössä tarpeeksi tilaa. Omakohtaisesti koen, että minulla on paljon kaikenlaista harrastetavaraa, mutta pohdin tarvitsenko kaikkia niitä tai voisinko säilöä niitä paremmin.


Omaisuuden miettimisessä kannattaa ottaa huomioon myös muu omaisuus kuin se mitä kotona on. Onko sinulla kesämökki, matkailuvaunu tai vene jossa haluat viettää mahdollisimman paljon aikaa? Tämä kysymys oikeastaan siivittääkin meidät seuraavien kysymysten äärelle.

Aika ja vaiva.

Onko arkesi sitä, että työpäivän jälkeet kuljetat lapsia harrastuksiin tai käyt itse harrastamassa iltamyöhään? Pyritkö arjen ulkopuolella olemaan aina mahdollisuuden tullen mökillä, matkailuvaunulla tai veneellä?

Mikäli vastasit molempiin kysymyksiin kyllä, kannattaa sinun harkita onko omakotitalo ja sen ylläpitäminen asioita joihin haluat panostaa. Omakotitalo vaatii aina ylläpitoa. Vanhemmissa kodeissa sisältä ja ulkoa jokin asia tuntuu aina olevan työn alla. Uudiskohteissa hoidettavana on piha, mutta onhan sekin yksi jatkuva työmaa ruohon leikkaamisen ja lumien luonnin kanssa.


Minun arkeani ei tällä hetkellä aikatauluta lapset tai harrastukset, mutta mietin asuntoa pitkän tähtäimen sijoituksena. Tämän vuoksi olenkin joutunut pohtimaan tilannetta miltä minusta tuntuisi jos arki jonakin päivänä kuitenkin olisi toisin. Tästä pääsemmekin mukavasti tulevaisuuden pohdintoihin. Mihin haluat elämässäsi panostaa aikaasi ja minkä asioiden eteen haluat nähdä minkäkin verran vaivaa?

Toiveet ja suunnitelmat.

Mitä toivot tulevaisuudelta ja missä olet suunnitellut olevasi 5 tai 10 vuoden kuluttua? Mikäli sinulla ei ole lapsia, ei paljoa harrastevälineitä, ei mökkiä tai yllin kyllin aikaa, mutta toivot asioiden muuttuvan lähitulevaisuudessa, suosittelen miettimään millainen koti kannattaa tässä vaiheessa ostaa. Mikäli taas olet asettunut ja löytänyt itsellesi sopivan arjen, etsi kotia nykyisille tarpeillesi istuvaksi.


Moni meistä pohtii asuntoa kuten minäkin, pitkän tähtäimen sijoituksena.

Haluaisin tulevaisuudessa lapsia ja heille hyvät tilat ulkoilla ja temmeltää. Tähän koen omakotitalon sopivammaksi, mutta olisiko taloyhtiö omalla pihalla ja lasten yhteisellä leikkikentällä välttämättä huono? Haaveilen lisäksi kesämökistä meren rannalla ja sivusta seuranneena olen tajunnut kahden kodin ylläpitämisen vievän ison osan ajasta. Haluan tulevaisuudessa myös golffata ja purjehtia, mutta ne vievät taas lisää aikaa. Äkkiseltään summattuna tulevaisuuteni toiveet luovat minulle melko kiireisen arjen. Olen kuitenkin rauhallisen arjen suuri rakastaja enkä haluaisi luopua tällä elämän hetkellä vallitsevasta rentoudesta ja sopusoinnusta. Olisiko siis valintani omakotitalo, jossa asetan muun perheeni etusijalle, vai tarkkaan valittu taloyhtiö itseäni helpottavalla arjella? Siinäpä vasta pohdittavaa..

Tiivistelmä kysymyksistä joihin kannattaa etsiä vastaus ennen asuntotyypin valintaa.

1. Paljonko tarvitsen tilaa ja millaista tilaa? (säilytys, oleskelu, piha, yms.)

2. Kuinka paljon haluan käyttää aikaa ja nähdä vaivaa kodin ylläpitämiseen?

3. Mitä toivon tulevaisuudelta?

4. Kuinka pitkän ajan sijoitusta haen?


Näillä kysymyksillä sinun pitäisi pystyä selventämään ajatuksiasi siitä sopisiko taloyhtiö vai omakotitalo arkeesi ja toiveisiisi paremmin. Toivottavasti tämä herätti ajatuksia kodin valinnassa ja avasi lukkoja sen suhteen mikä ajatuksissa on aiemmin ollut itsestään selvää.41 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page