top of page
Search


Unelmissa oma koti kokoaa ajatuksiani uuden oman kodin suunnittelusta ja tällä kertaa puhutaan hirrestä rakennusmateriaalina ja miksi valitsisin sen. Hirsirakentamisessa on monia hyviä puolia, mutta siinä on myös lainalaisuuksia jotka tulee huomioida suunnittelussa.


Hirsirakentamisessa tulee muistaa rakenteen painuminen joka kuuluu hirren erityispiirteisiin. Sisäseinät painuvat hieman ulkoseiniä enemmän kosteuspitoisuuden vuoksi ja pyöröhirsi painuu enemmän kuin lamellihirsi. Lamellihirsi onkin vakituisen kaupunkirakentamisen suosituin malli ja se mahdollistaa monia nurkkavaihtoehtoja joista lempparini ovat kalanpyrstö ja city. City nurkkamalli on kehitetty mahdollistamaan hirsirakentaminen useimmille kaava-alueille, sillä se ei paljoakaan eroa puutalon ulkonäöstä.


Hirrelle ominaista on myös halkeilu. Puun luonnolliset ominaisuudet tulevat esiin erityisesti kuivumisen myötä. Massiivipuiset hirret halkeilevat huomattavasti lamellihirttä enemmän. Lamellihirressä tiheä sydänpuu on ulkopinnoilla massiivihirrestä poiketen. Halkeilun vaikutus on useimmiten ulkonäöllinen ja sitä voidaankin ohjailla hirteen tehtävillä urilla.


Hirsirakenne on erittäin paloturvallinen vaikka se saattaakin vaikuttaa nurinkuriselta. Hirsi palaa hiiltymällä ja puun pintaan syntyvä hiili alkaa suojata puuta palamiselta.



Hirsitalon erityisenä etuna pidetään ilmanlaatua ja puun kosteustasapainon pitävyyttä. Kun sisäilma on kosteaa, puu sitoo kosteutta itseensä. Vastaavasti taas kun sisäilma on kuivaa, se vapauttaa keräämäänsä kosteutta huonetilaan. Toisinsanoen hirsi pitää huoneen kosteustasapainon kurissa. Samalla tavalla hirsi toimii lämmön kanssa. Kesäkuumalla se kerää lämpöä ja pitää sisätilat viileänä. Kun ulkolämpötila lähtee laskuun alkaa hirsi luovuttaa lämpöä asuntoon.


Hirttä pidetään hyvin allergiaystävällisenä rakennusmateriaalina sillä sen pinta on antibakteerinen. Pidän erityisesti näistä ominaisuuksista hirressä. Itse olen melko herkkä huoneilman kosteuden vaihteluille ja tälläkin hetkellä kodissamme puhaltaa kostuttaja.



Mikäli olosuhteet pidetään hirrelle otollisina, rakennus on todella pitkäikäinen. Olosuhteisiin voi vaikuttaa oikealla rakennustekniikalla joista mainitsemisen arvoinen on maasta nousevan kosteuden pääsyn estäminen seinärakenteisiin. Seinät tulisi suojata myös sateelta ja valumavesiltä, eli rännit kuntoon.

Seinäpintoja voi käsitellä kestävämmän pinnan saamiseksi esimerkiksi läpikuultavilla tai peittävillä puusuojilla. Toinen suojaustapa on verhoilulaudoituksen laittaminen hirren päälle, mutta sitä en henkilökohtaisesti ymmärrä. Minun toiveeni olisi saada harmaanvirheä läpikuultava pinta ulkoseiniin tummien yksityiskohtien ja katon kanssa.


Hirren ääneneristävyydestä en osaa olla yhtä mieltä. Äänen kulkeutumiseen vaikuttaa tietenkin hirren paksuus, mutta myös sen liitosten ja aukotusten tiivistykset. Vanhempieni mökillä olen huomannut kuinka hienosti hirsi pitää ulkona kulkevien autojen äänen loitolla, mutta talon sisällä oleva ääni kulkee hirsiä pitkin huoneesta toiseen melko hyvin. Olemme monesti siskoni kanssa jutelleet aivan normaalilla äänellä vuoteesta toiseen vaikka olemme eri huoneissa. Kyseiset huoneet erottaa levytetty/paneloitu kevytväliseinä, mutta ääni kulkeutuu huoneesta toiseen ulkoseinän hirttä pitkin.

Itse lähtisin kodissamme suunnittelemaan hirsirakenteisia väliseiniä jotka suositellaan tekemään kaksinkertaisena rakenteena joiden väli eristetään. Tällä tavalla uskon ääneneristävyyden olevan parempi.



Ekologisuus on korkealla tasolla hirsirakentamisessa kun ei käytetä muoveja tms. keinomateriaaleja. Hirsi on uusiutuva luonnonvara ja sen valmistus kuluttaa muihin rakennusmateriaaleihin nähden vähiten fossiilista polttoainetta. Hirsi toimii myös hyvänä hiilinieluna ja valmiin rakennuksen sitova hiilidioksidimäärä on moninkertainen sen rakentamisen aikaisiin päästöihin nähden.


Hirsirakentamisen hyötynä on myös nopeus kun seinäpintoja ei tarvitse verhoilla, levyttää ja tasoittaa jolloin säästytään erilaisilta työvaiheilta. Halutessa seinäpintoja voi kuitenkin lakata tai vahata oman värimaailman mukaan. Meidän talossa hirsipinnat käsiteltäisiin valkeammiksi, mutta ei valkoisiksi.



Hirsitalo on keskimäärin hieman elementtipuutaloa kalliimpi. Hintaa tarkistellessa on kuitenkin hyvä huomioida hirren kestävyys ja ominaisuudet jotka ovat omassa luokassaan. Messuja kierrellessäni olen kysynyt noin 100 m2 kokoiselle muodoltaan yksinkertaisen yksikerroksisen rakennukselle hintoja ja haarukka on ollut 1700 - 2400 €/m2. Hintavaihtelu on suurta, mutta siihen vaikuttaa eniten toimittaja ja toimitussisältö.


Olen tutkinut hirsitalotoimittajia paljon ja messujen asiantuntemuksen, asuntopohjien sekä "sisusta vapaasti" mahdollisuuden perusteella olen tällä hetkellä Honka-hirsitalojen kannattaja. Hongan lisäksi olen pitänyt Kontion pohjista, Ecosten yleisilmeestä ja Kiirunan sääsuojatusta tehdasvalmistuksesta. Yllätyksenä Myyrmäen messuilla tuli tieto Jukka-talojen hirsimallistosta.



Hirren viimevuosien suosion kasvun takana on osittain varmaankin paljon kuullut ongelmat rakennusten sisäilmassa ja kosteudenhallinnassa.


Mielestäni Kaisan kommentti simoda.fi sivustonsa hirsirakentamisen yhteydessä kiteyttää asian hyvin.

"Tontillamme aiemmin seisonut hirsitalo vanhus oli varmasti meidän suurin inspiraatiomme ryhtyä rakentamaan hirsitaloa. Muistan, kun astuin ensimmäisen kerran taloon sisään. Ensimmäinen ajatus oli, että miten on mahdollista, että lähes satavuotta vanha talo, joka on viimeiset 20 vuotta seisonut tyhjänä sateessa ja tuulessa, on edelleen lähes täysin terve? Ei haise tunkkaiselta, ei homeelta. Se jo itsessään vakuutti meidät siitä, että hirsitalon rakentaminen todella olisi onnistunut pitkänajan sijoitus."


Kaikki yllämainitut syyt ovat ajaneet meidät suunnittelemaan, haaveilemaan ja toivottavasti jonakin päivänä myös toteuttamaan unelmiemme oman kodin hirrestä.

Hienoa jos julkaisu herättää muillekin oman kodin suunnittelijoille ajatuksia rakennusmateriaalin valinnasta ja siitä mitä kaikkea rahan lisäksi valinnassa kannattaa miettiä.


Sarjan seuraavassa julkaisussa pohditaan valitakko avaimet käteen vai tehdäkö töitä itse ja kuinka paljon? Ensikertaan!



Julkaisun pohjaksi on käytetty tietoja seuraavilta sivustoilta:

puuinfo.fi / honka.fi / asuterveesti.fi / omakotilehdet.fi / kontio.fi / simoda.fi

Julkaisun asuntokuvat ovat honka.fi sivustolta.


Olen päättänyt kirjoittaa teille omia ajatuksiani uuden kodin suunnittelusta ja tässä onkin uuden juttutuokioni ensimmäinen osa. Aiheiksi tulee myöhemmin monta asiaa mitkä sopivat sekä uudiskohteen, että vanhan asunnon hankinnan tueksi. Käsittelen mm. hirttä rakennusmateriaalina, talon tilausta pakettina vai omalla työllä, sekä kestävyyttä ja pitkäikäisyyttä omilla valinnoilla.


Tässä ensimmäisessä osassa pohdin olisiko uusi koti taloyhtiössä eli erillistalo tai rivitalo, vai pitäisikö valinnan olla omakotitalo. Tämän kysymyksen kanssa painin eniten uutta kotia etsiessä. Näkemykseni mukaan ei ole yhtä oikeaa valintaa ja päätöstä kannattaakin meittiä kunnolla, sekä ottaa kaikki kannat huomioon.

Omaisuus. Mitä, miksi ja miten omistat? Sen ajattelusta kannattaa ensin lähteä liikkeelle. Kuinka palon sinulla on tavaraa, paljonko se vaatii tilaa ja miten tila järjestetään? Mahtuuko kaikki harrastevälineet häkkikomeroon tai voiko niitä säilyttää omassa kylmävarastossa? Jos harrastuksien myötä on vaikkapa Enduro ja kaikki ajovarusteet, kolme golf bagia, viidet lasketteluvälineet, kahdet jääkiekkovarusteet, sekä toive nikkarointitilalle, kannattaa harkita onko taloyhtiössä tarpeeksi tilaa. Omakohtaisesti koen, että minulla on paljon kaikenlaista harrastetavaraa, mutta pohdin tarvitsenko kaikkia niitä tai voisinko säilöä niitä paremmin.


Omaisuuden miettimisessä kannattaa ottaa huomioon myös muu omaisuus kuin se mitä kotona on. Onko sinulla kesämökki, matkailuvaunu tai vene jossa haluat viettää mahdollisimman paljon aikaa? Tämä kysymys oikeastaan siivittääkin meidät seuraavien kysymysten äärelle.

Aika ja vaiva.

Onko arkesi sitä, että työpäivän jälkeet kuljetat lapsia harrastuksiin tai käyt itse harrastamassa iltamyöhään? Pyritkö arjen ulkopuolella olemaan aina mahdollisuuden tullen mökillä, matkailuvaunulla tai veneellä?

Mikäli vastasit molempiin kysymyksiin kyllä, kannattaa sinun harkita onko omakotitalo ja sen ylläpitäminen asioita joihin haluat panostaa. Omakotitalo vaatii aina ylläpitoa. Vanhemmissa kodeissa sisältä ja ulkoa jokin asia tuntuu aina olevan työn alla. Uudiskohteissa hoidettavana on piha, mutta onhan sekin yksi jatkuva työmaa ruohon leikkaamisen ja lumien luonnin kanssa.


Minun arkeani ei tällä hetkellä aikatauluta lapset tai harrastukset, mutta mietin asuntoa pitkän tähtäimen sijoituksena. Tämän vuoksi olenkin joutunut pohtimaan tilannetta miltä minusta tuntuisi jos arki jonakin päivänä kuitenkin olisi toisin. Tästä pääsemmekin mukavasti tulevaisuuden pohdintoihin. Mihin haluat elämässäsi panostaa aikaasi ja minkä asioiden eteen haluat nähdä minkäkin verran vaivaa?

Toiveet ja suunnitelmat.

Mitä toivot tulevaisuudelta ja missä olet suunnitellut olevasi 5 tai 10 vuoden kuluttua? Mikäli sinulla ei ole lapsia, ei paljoa harrastevälineitä, ei mökkiä tai yllin kyllin aikaa, mutta toivot asioiden muuttuvan lähitulevaisuudessa, suosittelen miettimään millainen koti kannattaa tässä vaiheessa ostaa. Mikäli taas olet asettunut ja löytänyt itsellesi sopivan arjen, etsi kotia nykyisille tarpeillesi istuvaksi.


Moni meistä pohtii asuntoa kuten minäkin, pitkän tähtäimen sijoituksena.

Haluaisin tulevaisuudessa lapsia ja heille hyvät tilat ulkoilla ja temmeltää. Tähän koen omakotitalon sopivammaksi, mutta olisiko taloyhtiö omalla pihalla ja lasten yhteisellä leikkikentällä välttämättä huono? Haaveilen lisäksi kesämökistä meren rannalla ja sivusta seuranneena olen tajunnut kahden kodin ylläpitämisen vievän ison osan ajasta. Haluan tulevaisuudessa myös golffata ja purjehtia, mutta ne vievät taas lisää aikaa. Äkkiseltään summattuna tulevaisuuteni toiveet luovat minulle melko kiireisen arjen. Olen kuitenkin rauhallisen arjen suuri rakastaja enkä haluaisi luopua tällä elämän hetkellä vallitsevasta rentoudesta ja sopusoinnusta. Olisiko siis valintani omakotitalo, jossa asetan muun perheeni etusijalle, vai tarkkaan valittu taloyhtiö itseäni helpottavalla arjella? Siinäpä vasta pohdittavaa..

Tiivistelmä kysymyksistä joihin kannattaa etsiä vastaus ennen asuntotyypin valintaa.

1. Paljonko tarvitsen tilaa ja millaista tilaa? (säilytys, oleskelu, piha, yms.)

2. Kuinka paljon haluan käyttää aikaa ja nähdä vaivaa kodin ylläpitämiseen?

3. Mitä toivon tulevaisuudelta?

4. Kuinka pitkän ajan sijoitusta haen?


Näillä kysymyksillä sinun pitäisi pystyä selventämään ajatuksiasi siitä sopisiko taloyhtiö vai omakotitalo arkeesi ja toiveisiisi paremmin. Toivottavasti tämä herätti ajatuksia kodin valinnassa ja avasi lukkoja sen suhteen mikä ajatuksissa on aiemmin ollut itsestään selvää.




Hyvää uutta vuotta 2020 kaikille!

Haluan vuoden aloitukseksi jakaa kanssanne jännittävän ja innostavan palvelutarjonta uudistukseni.


Aloitin lokakuussa Pinjasto Oy:n, eli tuttavallisemmin Saari-keittiöiden riveissä projektivastaavana. Tämä muutos mahdollistaa oman yritykseni monipuolisemman toiminnan ja laajennankin tarjontaa enemmän työmaan aikaisiin toimintoihin. Uutuuksina tarjoan materiaalivalintojen ja asukasmuutosten projektiohjausta, työmaaseurantaa, puutelistausten tekemistä sekä asiakastilaisuuksien suunnittelua ja järjestämistä. Näistä moni sopii rakentamisen kanssa työskenteleville yrityksille, mutta muokattuna erittäin hyvin myös kuluttajille.


Avaanpa käsitteitä hieman:

Projektiohjaus on kohdistettu yritysasiakkaille. Sen tarkoituksena on sujuvoittaa, yhtenäistää, mahdollistaa monipuolisempi sekä parempi projektikokonaisuus materiaalivalintojen ja asukasmuutosten kannalta. Kun rakentajalla on hyvä ja selkeä projektinhallinta, tulee kaikki asiat varmasti huomioitua sekä kaikkia asiakkaita palveltua hyvin ja tasapuolisesti.

Työmaaseuranta sopii kaikille asiakkaille, sillä sen sisältö ja tapa muokkautuu projektin mukaan. Siihen kuuluu mm. aikataulun ja suunnitelmamuutosten oikeanmukaisen tekemisen seuranta. Kaikki työmaat tarvitsevat seurantaa, vain tapa ja laajuus vaihtelee projektin suuruuden mukaan.

Puutelistausten tekeminen on nimitys yritysasiakkaille siitä mistä kuluttajille puhutaan asukastarkastuksena. Tämä tarkoittaa virheiden ja puutteiden tarkastamista asunnosta ennen kuin se otetaan käyttöön. Tarkastuksia on usein kaksi, ensimmäisessä listataan kaikki löytyvät puutteet ja toisella käynnillä katsotaan, että ensimmäisen tarkastuksen havaitut puutteet on korjattu.

Asiakastilaisuuksien suunnittelu ja järjestäminen on taas suunnattu palvelemaan yritysasiakkaita. Tilaisuus voisi olla vaikkapa uuden kohteen lanseeraus, sisustusmateriaalien esittelytilaisuus, harjannostajaiset, käytönopastus tai kanta-asiakkaiden cocktailtilaisuus.

Sisustussuunnittelun ja sen eri osa-alueiden on tarkoitus olla isoimpana osana yritystäni jatkossakin, mutta te asiakkaat tietenkin määrittelette ja muokkaatte toimintaani toiveillanne, tarpeillanne ja toimeksiannoillanne.


Toivottavasti uusi vuosi kohtelee meitä kaikkia hyvin ja on menestyksekäs kullekin omien tarpeiden mukaisesti. Pysythän kuulolla kun kerron vuoden edetessä lisää projekteista, suunnitelmista, yhteistyöstä ja sisustusvinkeistä. Voit seurata minua täällä nettisivuilla, Facebookissa sivulta Toive Design ja Instagramissa @toivedesign.


Ensikertaan!



Kirjoituksia

bottom of page